27 Temmuz 2013 Cumartesi

Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık & Murat Gülsoy

     

   Murat Gülsoy/ Büyübozumu:  Yaratıcı      Yazarlık kitabı on altı bölümden oluşuyor ve de şu cümle ile başlıyor. "Edebiyat metinlerinin insan zihni üzerindeki güçlü etkisini ilk kitap okumam sırasında keşfetmiştim diyor. Ve devam ediyor işte şu elinizde tuttuğunuz kitap, çocukken sorduğum soruların yanıtlarını kapsıyor diyor”. Kurmacanın bilinen sırlarını ve ihlâl edilebilir kurallarını yazar olmak isteyenlerle paylaşıyor. Yazarların dünyasını doğru bizi bir yolculuğa çıkartıyor. Kendi deneyimleriyle ve okumayı çok sevdiği diğer yazarların cümleleriyle örnekler vererek tartışıyor sanki okuyucunun elinden tutup samimi bir sohbet edası ile yazmaya nasıl başlanacağını kendi üslubu ile dillendiriyor. Severek okuduğu yazarlardan Tomris uyar, Yusuf Atılgan, Kafka, Vüs’at O. Bener, Ayfer Tunç, Leyla Erbil, Erdal Öz ve Oğuz Atay gibi yazarların hikâyelerinden paragraflarla tek tek açıklayarak bize güzel bir beyin jimnastiği yaptırtıyor.
Kurmacanın unsurları nelerdir? Yazar, gerçeklik duygusunu yaratmak için nasıl bir yol izler ?(S.66)Yazıda zaman nasıl kullanılır? Yazarın sınırları neler olabilir?(S.58)Olay örgüsü hangi farklı şekillerde kurulabilir ve bir karakter nasıl yaratılabilir gibi sorulara  yine kendi üslubu ile cevaplar veriyor. Yazmak istiyorsanız bol bolda okumamız gerektiğini belirtiyor ”Okumak, yazma pratiğinin ilk adımıysa ikinci adımı yazmaktır diyor. Yazmaya başlamanın en güzel yolunun bir defter tutmak olduğunu ve bir de tabi yalnızlık gerektiğini belirtiyor.
Öykü ya da roman yazma sürecini ise bir rüya görmeye benzetiyor ve ekliyor yaratma sürecinin her zaman merak konusu olduğunu biraz cinselliğe benzediğini ve mahrem olup kişiye özel bir durum olduğunun altını çiziyor. Sevgili Gülsoy edebiyatla ilişkisini ise söyle özetliyor "yıllar geçtikçe yazmanın da okumak gibi hatta daha fazla zevk veren bir süreç olduğuna dair bir saplantıya dönüştüğünü ve özellikle mutsuz olduğunda, hayal kırıklığına uğradığı dönemlerde yazıya, edebiyata doğru eğiliminin artış gösterdiğini söylüyor .(S.43)Böyle zamanlarda yazmanın iyi geldiğini belirtiyor.
Yazmak ve yaratmak istiyorsanız tek silahınızın hayal gücü olduğunun altını çiziyor (S.59)Ve de devam ediyor iyi bir yaratıcı yazarın öncelikle yazdığı dili ve edebiyatını iyi bilmesi gerekir diyor. Yazarlığın okulu olmayan bir sanat dalı olduğunu belirtiyor.(S.36)
Roman ya da hikâye girişlerinin her zaman önemli olduğunu ve ilk cümleyi bulmak öykünün /Roma'nın tamamını yazmak kadar zor olduğunu söylüyor. (S.82) Sevgili Gülsoy, kurmacanın unsurlarını Karakter, olay veya hikâye, olay örgüsü, zaman, bakış acısı, diyaloglar, ayrıntılar ve betimlemeler olarak sıralıyor (S.139) Kuramcının altın kuralının anlatmak(özetlemek) olmadığını ve göstermek olduğunun altını çiziyor (S.153) Sevgili yazarım büyü bozumu kitabını yazmasında kendine yardımcı olan diğer kitapların ve yazarlarının adlarını sayfa sonlarında belirtiyor. Yazmaya gönül verenler için önemli olacağını düşünüyorum ve o yazarlarımızın adlarını aşağıya sıralıyorum.
-Ahmet Hamdi Taşpınar/Bizde roman/roman ve romancıya dair notlar
 -Sigmund Freud/Yaratıcı yazarlar ve gündüz düşleri
-rollo may/Yaratma cesareti
-stephen king/Yazma sanatı
 -Yusuf Atılgan/Roman dünyası
-Tahsin Yücel /Yazının sınırları
-Umberto eco/Anlatı ormanlarında altı gezinti
-Hilmi Yavuz/Roma'nın algılanması
-Semih gümüş /Yazının sarkacı roman
-Sevim Gündüz/Öykü ve Roman yazma sanatı
-Murathan Mungan /Yazıhane
-Salih Bolat/Öykü yazma teknikleri
Son söz: Büyü bozumu: Yaratıcı Yazarlık, titizlikle hazırlanmış ve yazar adayları için yol gösterici bir kitap.Bu kitabı  büyük bir emekle  hazırlayıp ve bize sohbet edasıyla sunduğu için   Murat Gülsoy'a çok tşk ediyorum.
Sayfa:235
Yayınevi:Can yayınları
Yazar:Murat Gülsoy
Herkesin özellikle cümlelerle bir dünya yaratmak isteyenlerin okumasını tavsiye ediyorum.

4 yorum:

  1. çok merak ettim ama ben bu kitabı. hemen almalıyım. öykü-roman yazma sürecinin rüyaya benzetilmesi çok hoşuma gitti.tabi alta düşülen farklı kitap ismi notuna bayıldım (: hepsini almak istiyorum.bir tane kitap da ben önereyim. Virginia Woolf ile Yedi Derste Yazma Sanatı-Danell Jonas. Bayılmıştım bu kitaba.Notlar çıkarıp yazma disiplini oluşturmaya çalışmıştım.Bir de daha önce the Paris Review'da yayınlanan usta yazarlarla ilgili yazılar Yazarın Odası adı altında kitaplaştırılmış.Bundan da çok faydalandım.Yazı için teşekkürler (:

    YanıtlaSil
  2. Geb bulut...
    Sayfama hoş geldin.Kitabı sade olarak özetlemeye çalıştım kendim içinde notlar aldım.
    Sizin için yararlı olduğuna sevindim..Kitap önerisi için de tşk ederim.
    sevgiyle.

    YanıtlaSil
  3. Hemen okumam gerektiğini düşünüyorum:) İyi ki yazmışsın canım.

    YanıtlaSil
  4. Işıl..
    Yazmaya doğru yol alanlar için bir harita niteliğinde bir kitap..
    Tşk ederim canım.
    sevgimle...

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz...