3 Ağustos 2017 Perşembe

YALNIZLAR İÇİN ÇOK ÖZEL BİR HİZMET - MURAT GÜLSOY




Yaln
ızlar İÇİN Çok Özel BİR HİZMET

Kitap sevgili Borges'e yazılan mektupla başlıyor.
Bu mektup aslında bir iç dökümü "birdenbire sana yazmak istedim" cümlesinden anlayabiliyorsunuz. Yazmak zaten başlı başına bir hesaplaşma, bağlandığın zincirleri kırmaya çalışma, Platon’un alegorisinde olduğu gibi mağarada gölgelere bakmaktansa, o gölgeleri oluşturan ışığa doğru gitme ama en çok da kendine gitme.

Tarihten bu yana, insanların bireysel olarak en büyük dertlerinden biri de yalnızlık değil mi? “Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet ”in ana karakteri, uzun yıllar matematik dersi verdiği üniversiteden ayrılan, tekdüze bir yaşam sürmeye devam eden Mirat, sokakta bir broşüre denk geliyor. Mirat’ın başta çok anlam veremediği JANUS teknolojisini anlatan bu ilanla Mirat’ın hayatı yön değiştirmeye başlıyor. Hiç bir şeyin farkında olmadan yaşadığını öğrenmesiyle, içinde ona ait olmayan-ya da olan bir sesle her şeyi yeniden keşfetmeye başlıyor. Denizin kokusunu, ekmeğin sertliğini-yumuşaklığını çevresinde daha öncede var olan ama bakmadığı, görmediği,hissetmediği her şeyi daha net görebilmesi, hissedebilmesi ve en çok da kendini anlamaya çalışması.

Bedenini kaybetmiş zihinleri veri tabanında toplayan JANUS, isteyen “yalnızlara”, yalnızlıklarından kurtulmaları adına zihin transferi gerçekleştiriyor. Böylece “yalnızlar” artık yalnız kalmayarak, zihinlerindeki “yabancıyla” arkadaş oluyorlar.
"Çünkü yalnızlık insanın çevresiyle ilgili bir şey değildi. Yalnızlık insanın içindeki boşluğun büyüyüp onu yutmasıydı" diyor sevgili Gülsoy.
"Ölümden sonra yaşayabilmek için önce bu dünyada kişinin ölmesi gerekir; bu yüzden de kitaba eklenen her satır mezardan kaldırılan bir kürek topraktır aynı zamanda " cümlesiyle yazıyla ve ölümle kurduğu ilişki çok farklıydı diyerek sevgili Borges'in mezarından kürekle bir toprak alıp sonsuzluğun boşluğuna sevgiyle bırakıyor.

Demem o ki; “Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet” yalnızlığın sonsuz gibi görünen karanlık kuyusundan kurtulmak isteyenler için bir an önce kendisine bir ip uzatılmasını dileyen yalnızların, “keşke”ler eşliğinde okuyacağı, bir kitap...

Sevgili Gülsoy aklınıza ve yazan ellerinize sağlık…

Murat Gülsoy 
Can yayınları


Syf:204

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz...